Agenda Vriend worden    
Gehoord & gezien Dorpskerk
Nieuwsbrieven
   
 

 

GEHOORD EN GEZIEN:

 • EXTRA CONCERT op 8 april door een viertal finalisten van het Prinses Christina Concours (viool met piano, piano solo en fagot met piano)

  Toptalent
  Vier jongeren: ze hebben de middelbare school of het conservatorium nog niet eens afgerond en ze spelen nu al als professionele musici. We konden ze afgelopen zondag (8 april) horen in de dorpskerk van Abcoude. Het werd lente, de zon scheen door de ramen; de bomen op het kerkplein waren nog kaal, maar alles beloofde een mooi voorjaar. Net zo veelbelovend waren de vier musici.
  Noortje van Doorn startte met haar fagot; ze speelde uit haar hoofd en liet het sonore zware geluid door de zonnige kerk huppelen.
  Maxim Heijmerink verraste met volwassen pianospel: vlugge, fuga-achtige nootjes van Bach en daarna La Chasse, het jachttafreel van Liszt, met beeldend hoorngeschal.
  Jorian van Nee (eveneens piano) speelde zo mogelijk nog virtuozer: dromerig in Rachmaninov, maar – vergis je niet – ook met watervallen van klanken. En dan Schumann met een typerend allegro waar alle elementen uit de Romantiek aanwezig waren: diepste gevoelens en verlangens, geweld, zachtheid.
  Vera Beumer (viool)  tenslotte speelde samen met Jorian een sonate van Brahms: gepassioneerd, beheerst, kortom: volwassen.
  Deze vier jongeren zijn finalisten van het Prinses Christina Concours en hebben het al ver geschopt terwijl ze hun muziekstudie nog niet eens hebben afgerond met een conservatoriumdiploma. Dit moeten toch top-musici worden, zou je zeggen. Het was sympathiek dat Abcoude Concerten deze jonge, zelfbewuste mensen de gelegenheid gaf podiumervaring op te doen. Met een hoogkwalitatieve uitvoering!


  Gespeeld werd:
  Noortje van Doorn (fagot): Weissenborn Etude nr. 15
  Maxim Heijmerink (piano): J.S. Bach Partita nr. 2: Sarabande en Rondo 
/ J. Haydn Sonate in e: eerste deel / F. Liszt Etude nr. 5: La Chasse / S. Prokofjev Sonate nr. 2 op. 14: deel 1 / F. Chopin Etude op. 10 nr. 12
  Noortje van Doorn (fagot) en Maxim Heijmerink (piano): C.M. von Weber Fagotconcert: deel 2 
/ C.M. von Weber Andante e Rondo Ungarese: deel 1 / E. Elgar Romance
  na de PAUZE
  Jorian van Nee (piano): S. Rachmaninov Moments Musicaux op. 16 nr. 1 / R. Schumann Allegro op. 8
  Vera Beumer (viool) en Jorian van Nee (piano): J. Brahms Sonate nr. 3: delen 1, 2 en 4  • op 18 mrt de Shtelt Band Amsterdam - vertelling, zang en diverse instrumenten (o.a. viool, cello, accordeon)
  Vrolijke muziek in mineur: Klezmer in Abcoude
  Een koude maar zonnige zondagmiddag in de Dorpskerk in Abcoude. De zon schijnt door de lange Gotische ramen. Vier muzikanten komen op, een dochtertje steelt de show. Dan gaan ze spelen. Twee violen en een accordeon beginnen weemoedig, maar als de percussie er bij komt versnelt het ritme en wordt het vrolijk zodat het lijkt op een Oost-Europese dans. Het volgende stuk is recente huwelijksmuziek: de viool wordt vervangen door een mandoline en halverwege brengt de percussionist er met zijn ‘poyk’ weer snelheid en vrolijkheid in.  En er volgt nog veel meer moois.
  Het betreft hier professionele Klezmer muziek van de Shtetl Band Amsterdam, Jiddische muziek van vroeger en nu. Een Anatevka-sound, maar het lijkt ook op zigeunermuziek. Treurig en verhalend, maar ook aanstekelijk zodat je moet meebewegen. Een combinatie van heimwee en geluk. Een paar uur lang maakte deze band op 18 maart muziek in Abcoude: muzikaal, uit het hoofd, en onconventioneel.  Zo hoorden we via tablet en microfoon het carillon van de Westerkerk  een melodie spelen die zachtjes werd overgenomen door de violen en verder uitgewerkt door de andere twee musici. Of er klonk - onaangekondigd - klagend gezang dat overging in vioolspel en drumsolo. Of ze gingen improviseren op dichtregels van Judith Herzberger. Of ze lieten het publiek meezingen, eerst zachtjes, dan wat luider, dan hard, en dan weer zachter tot het zingen uitstierf en de violen weer tevoorschijn kwamen.
  En al die oude en nieuwe composities werden steeds enthousiast toegelicht door deze jonge, spontane musici. Het was weer een verrassend concert van Abcoude Concerten. Inderdaad: De mooiste muziek dicht bij huis!

  Gespeeld werd:
  Roots & Shoots:
  Het concertprogramma Roots and Shoots gaat terug naar de begintijd van de klezmermuziek. Prachtige traditionele stukken worden gecombineerd met veel nieuwe composities in de village-klezmer stijl. Gregor Schaefer schreef een khosidl (langzaam dansstuk) als eerbetoon aan de Bagel en ook de Anne Frank Boom wordt door de band toegespeeld. Bijzonder is de suite Beregovski meets Kiselgof: een ode aan de klezmerpioniers die een schat aan Joodse muziek hebben doorgegeven aan de jongere generaties.

 • Bob van der Ent - viool met Henry Kelder op piano (18 feb) met een voorprogramma door het 3e Strijkorkest van Muziekschool Amstelveen
 • GrootHuisConcert - diverse musici (14 jan)
 • DeJongDeJongPlus - 4 zangers, harmonium, orgel (17 dec)
 • Rosanne & Julia Philippens c.s. - violen, bas, piano (9 dec)
 • het Brisk Blokfluitkwartet (19 nov)
 • het duo Carrousel - gitaar en klarinet (22 okt)
 • het Rodion Trio - klarinet, saxofoon, piano (24 sep)
 •  

  agenda 2018/2019:

  Yang Yang Cai en Lucie Horsch - (30 sep)

  (28 okt) - Else Sterk en Karin Strobos

  Barokensemble Eik en Linde (25 nov)

  Brothers & Sisters - Charlotte en Josefien Stoppelenburg en
  Martijn en Stefan Blaak (Tweede Kerstdag)

  Academisten van het Koninklijk Concertgebouworkest - (13 jan)

  Grupo del Sur (10 feb)

  Lidy Blijdorp met Tobias Borsboom en Jan Brokken - (10 mrt)

  GROOTHUISCONCERT op 7 april

   
   
   
   
   
   

  overzicht 2018/2019 (PDF)

  Kaartverkoop
  à € 15 vanaf 2 weken voor het concert bij:
  Stomerij Van Rooijen, Hoogstraat 38A, Abcoude

  of online

  Toegangskaarten aan de zaal:
  € 17,50 [<16 jr  € 2]

   
  De concerten worden mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en de Stichting M.T. Guggenheim Foundation
       

  Algemene informatie en programma-voorstellen gaarne naar: info@abcoudeconcerten.nl
  De organisatie van de concerten zou niet mogelijk zijn zonder de medewerking van de Protestantse Gemeente Abcoude, de inzet van diverse vrijwilligers en de coulance van onze vaste leveranciers:

  • Boutique des Fleurs, Abcoude
  • Wijnhandel De Wakende Haan, Abcoude
  • Troefmarkt Van der Wilt, Baambrugge